De rechter heeft een negentienjarige Syriër twaalf weken jeugddetentie, waarvan tien weken voorwaardelijk, opgelegd voor het met de dood bedreigen van de burgemeester van Laarbeek. De rechtbank in Den Bosch legde de man ook een ambulante behandeling voor zijn psychische problemen op.

Tegen de man uit Beek en Donk was jeugd-tbs geëist door het Openbaar Ministerie (OM). De advocaat van de man vroeg om ambulante behandeling.

De destijds achttienjarige man bedreigde burgemeester Frank van der Meijden eind vorig jaar tijdens een ontmoeting op het gemeentehuis in Beek en Donk.

Het gesprek met de burgemeester vond plaats omdat de man een week eerder boos was geworden toen hij op het gemeentehuis om een huis kwam vragen. Hij gooide onder andere een vaas kapot.

De burgemeester wilde hem de week erna een locatieverbod opleggen, waarna de man wederom agressief werd. De Syriër riep "ik kom hier niet meer binnen, ik kom jou wel tegen op straat" en "ik maak jou dood".

Een aanwezige politieagent wist te voorkomen dat de situatie escaleerde en arresteerde de man. De burgemeester verklaarde in zijn aangifte dat hij echt bang was.

Bedreiging maakte grote indruk op burgemeester

Volgens de rechter is er rekening mee gehouden dat de bedreiging een eenmalige en op zichzelf staande gebeurtenis was, veroorzaakt door de psychische problemen van de man. De rechtbank oordeelt dat de bedreiging niet bedoeld was om de publieke functie van de burgemeester te ondermijnen.

De rechtbank zegt mee te wegen dat de bedreiging grote indruk maakte op Van der Meijden. "Het heeft bij hem en zijn naasten gevoelens van angst en onveiligheid opgeroepen", aldus de rechter. De bedreiging schokte ook de overige aanwezigen in de hal van het gemeentehuis.

Man heeft een verstandelijke beperking

Onderzoek van deskundigen wees volgens de rechter uit dat bij de man sprake is van ontwikkelingsproblematiek en een verstandelijke beperking. De man functioneert in de praktijk als een jeugdig iemand die zijn gedrag nauwelijks kan organiseren, aldus de rechtbank.

Deskundigen oordeelden eerder dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en met onder meer een trauma door oorlog en vlucht kampt.

Van der Meijden (CDA) is sinds 2016 burgemeester van Laarbeek.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!