De politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpschef zijn het na uren onderhandelen in de nacht van donderdag op vrijdag nog niet eens geworden over een nieuwe cao. Volgens voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp zijn er nog twee punten waar ze uit moeten komen.

"We moeten kijken of dat de komende uren nog wat kan opleveren", zei Van de Kamp in het Radio 1 Journaal. "We gaan nu eerst in gesprek met onze kaderleden en besturen om te laten weten hoever we nu staan, en misschien komt er dan toch nog een oplossing."

De punten die belangrijk zijn gaan om het mogelijk eerder uittreden van oudere collega's en de verbetering van de capaciteit bij de opsporing. "Daarin zijn wel stappen gezet, maar dat is nog niet voldoende."

De politie dreigt met een grote actie als er vrijdagavond nog geen akkoord bereikt is. Er wordt dan alleen bij grote nood uitgerukt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil de actie via een kort geding voorkomen. Dat dient vrijdagmiddag om 14.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Leden politievakbond zijn boos

"Veel van onze leden zijn zeker boos en vinden dat zij het recht hebben om deze actie te voeren, zeker gezien de situatie waarin zij zich bevinden", vertelt Van de Kamp in de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl. "Voor ons is het doel om een goede cao te sluiten. Het gaat voor ons om het resultaat."

Met de actie zoekt de politie wel naar "een balans voor de veiligheid van burgers en alles wat er gebeurt", aldus Van de Kamp. "Wij hebben gezegd dat we onze mensen tot actie oproepen." Daarna is het volgens de voorzitter aan de burgemeester om een keuze te maken. "Dan nemen zij het risico, zij zijn verantwoordelijk. Zij hebben de keus te maken."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!