Vijf (voormalig) militairen van de Luchtmobiele Brigade worden vervolgd voor misstanden op de kazerne in Schaarsbergen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag besloten, aldus de Volkskrant.

De mannen worden volgens de krant verdacht van militaire aanranding, bedreiging, mishandeling en het toelaten van een strafbaar feit door een ondergeschikte. De zaak tegen vijf andere militairen is geseponeerd. 

Drie militairen van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade zeggen dat ze in 2013 structureel werden mishandeld en vernederd op de kazerne. Een van hen zegt meerdere malen anaal te zijn verkracht. De aantijgingen leidden tot veel ophef binnen en buiten de krijgsmacht.

Nadat de verhalen naar buiten waren gekomen, is de marechaussee een groot onderzoek gestart. 

Het OM wil dinsdag nog niet reageren op de berichtgeving over het vervolgingsbesluit, dat woensdag wordt bekendgemaakt.

Drie militairen willen een schadevergoeding

Drie militairen die werden beschuldigd van onder meer het vernederen, aanranden en mishandelen van enkele ex-collega's gaan een schadevergoeding eisen van Defensie. Advocaat Michael Ruperti zegt dat zijn cliënten in hun eer en goede naam zijn aangetast en psychologische schade hebben opgelopen.

Ruperti staat in de zaak van de kazerne in Schaarsbergen zes van de tien militairen bij tegen wie beschuldigingen zijn geuit. De advocaat kon nog niet zeggen hoeveel geld zijn cliënten gaan eisen, maar hij voegde eraan toe dat het om ''forse bedragen'' zal gaan.

Eerder had hij al namens drie beschuldigde militairen een klacht ingediend tegen staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Het drietal vindt dat Visser openlijk had gekozen voor de vermeende slachtoffers, terwijl het onderzoek nog gaande was. De klacht is ingediend bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID).

Verder deed Ruperti eerder namens negen beschuldigde militairen aangifte tegen de personen die met de verhalen over het wangedrag in Schaarsbergen naar buiten waren gekomen. Het gaat om een aangifte wegens onder meer smaad en laster.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!