De Inspectie Justitie en Veiligheid buigt zich over de op de valreep voorkomen uitzetting van de kinderen Lili (12) en Howick (13) naar Armenië. De inspectie onderzoekt of de overheid en de andere instanties die bij de zaak waren betrokken steken hebben laten vallen.

Dit meldt staatssecretaris Mark Harbers van Migratie dinsdag.

Het onderzoek, waar Harbers om heeft gevraagd, richt zich op de twee weken vóór Harbers zich bedacht en besloot dat de kinderen toch mochten blijven. De staatssecretaris wil uit de bevindingen van de inspectie ''lessen trekken voor de toekomst'', schrijft hij aan de Tweede Kamer.

''Er zijn natuurlijk heel veel dingen gebeurd'', zegt Harbers. ''Ik laat dat in kaart brengen om dat vervolgens rustig van een oordeel te voorzien.''

Lili en Howick moesten uiterlijk vorige week zaterdag het land verlaten, maar liepen vrijdagavond weg en besloten onder te duiken. Hierdoor konden ze niet worden uitgezet. Harbers liet zaterdagmiddag weten dat de kinderen toch in Nederland mochten blijven.

De twee Armeense kinderen kwamen in 2008 naar Nederland. Ze werden vergezeld door hun moeder, die vorig jaar naar Armenië werd uitgezet. De advocaat van de moeder gaat proberen de vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!