Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus stapt naar de rechter om de geplande cao-acties van de politie te verbieden. De vakbonden hebben politieagenten opgeroepen om vanaf vrijdag alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen.

De minister wil dit voorkomen, omdat de veiligheid in het geding zou kunnen komen. De actie moet lopen vanaf vrijdag 18.00 uur tot en met zondag 16 september 23.59 uur.

Voorzitter van politiebond ACP, Gerrit van de Kamp, laat weten dat de acties vooralsnog doorgaan. ''Tenzij er voor het weekeinde een cao-akkoord komt, of de rechter er een stokje voor steekt, gaan de acties door."

De politiebonden voeren al een tijdlang actie omdat ze ontevreden zijn over de onderbezetting en de hoge werkdruk. Bij eerdere acties werden cordons gevormd op Utrecht Centraal. Ook bleven meerdere stations, voetbalstadions en festivals verstoken van agenten.

De bonden hebben de acties van aankomend weekend al de "ultieme stap" genoemd en de "heftigste ooit". Wel is benadrukt dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie "niet in gevaar mogen komen". Het alarmnummer 112 blijft bereikbaar voor spoed.