Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen tot veertien jaar geëist tegen leden van een bende die een grote hoeveelheid drugs zou hebben ingevoerd.

De officier van justitie acht bewezen dat vijf verdachten begin 2017 betrokken waren bij de smokkel van ruim 1.100 kilo heroïne en 1.300 kilo cocaïne.

Tussen de leiders van de bende en hoofdverdachten Murat I. en Ramazan Z. ontstond ruzie toen de lading met cocaïne zoekraakte. Leden van de bende keerden zich tegen I., omdat gedacht werd dat hij de zaak verlinkt had.

In een poging 12 miljoen euro terug te krijgen van hem, bedreigden enkele verdachten de familie van I. met de dood. Ook troffen ze voorbereidingen om familieleden te gijzelen. Het bleef bij een poging, omdat de politie de bende toen al volgde en ingreep.

Recordvangst voor haven Antwerpen

De container met cocaïne, die verstopt zat tussen bananen, is nooit meer gevonden. De partij van 1.100 kilo heroïne en deels morfine zat verstopt in grote bakovens die in een zeecontainer vanuit Iran naar de haven van Antwerpen ingevoerd werden. Het was daar een recordvangst.

De verdachten wisten niet dat de Belgische douane de container had onderschept. Nadat de autoriteiten de drugs eruit hadden gehaald en camera's in de container hadden geplaatst, volgde de Nederlandse politie het transport naar een loods in Heijen. De verdachten werden gefilmd toen ze vergeefs op zoek waren naar de drugs.

'Het waren geen beginners'

De hoogste strafeis van veertien jaar cel was voor Z. Tegen I. werd twaalf jaar cel geëist. De andere medeplichtigen hoorden strafeisen van achttien maanden tot vijf jaar cel.

Volgens het OM wijst het feit dat de verdachten via smokkelroutes grote hoeveelheden drugs naar meerdere continenten konden invoeren erop dat ze "geen beginners waren".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!