Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een geldboete geëist tegen een jeugdvereniging uit het Limburgse Guttecoven die ervan wordt verdacht alcohol aan een vijftienjarige jongen te hebben gegeven. De tiener kwam later in de nacht, op 29 oktober 2016, om het leven door een ongeluk.

Justitie verwijt de stichting het dronkenschap van een minderjarige. "De dood van de jongen is een ongeluk, maar het ongeluk had voorkomen kunnen worden als verantwoordelijkheid was genomen."

De jongen verliet de jeugdvereniging na een Halloweenfeest en kwam door onbekende redenen op de A2 terecht, waar hij om het leven is gekomen.

"Onderzoek leerde dat bij de jeugdvereniging geen controle op leeftijd plaatsvond en meerdere minderjarigen alcohol konden krijgen", aldus het OM. Volgens het OM heeft de jongen in de soos vijf halve liters bier gedronken. In het ziekenhuis werd een promillage van 1,6 vastgesteld, driemaal meer dan toegestaan.

Uit getuigenverklaringen bleek dat hij zeer onvast ter been was en had overgegeven, voordat hij per fiets vertrok. Het OM neemt het de soos kwalijk dat niemand de ouders van de jongen heeft gebeld om hem op te halen.

'Nauwelijks controle op schenken van alcohol'

Het OM stelt dat de jeugdvereniging bekendstond als een plek waar minderjarigen goedkoop bier konden drinken. Er was nauwelijks controle, ondanks de aanwezigheid van bestuursleden.

Volgens justitie hield niemand van de die avond aanwezige bestuursleden en het barpersoneel zich aan de regels. De geëiste geldboetes zijn grotendeels voorwaardelijk. Behalve de geldboetes eist het OM een voorwaardelijke sluiting van een half jaar met een proeftijd van vijf jaar, mocht de jeugdvereniging opnieuw de fout ingaan

Justitie wil donatie voor Stichting Jeugd en Alcohol

"Daarnaast eiste het OM een donatie van 10.000 euro ten behoeve van de Stichting Jeugd en Alcohol. Deze stichting houdt zich bezig met directe en indirecte schade van alcohol op het zich ontwikkelende kind.

De advocaten van de soos stelden dat de jongen niet zelf bier heeft gehaald en de soos dus niet aansprakelijk kan zijn voor zijn dronkenschap. Ook zou er geen verband tussen alcoholgebruik en het dodelijk ongeval zijn.

De verdediging sluit niet uit dat de jongen zelf zijn leven wilde beëindigen. Voor het tappen van bier voor minderjarigen willen zij een lagere geldboete.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!