De politievakbonden zeggen "stappen voorwaarts" te nemen in het cao-conflict dat de bonden hebben met de korpsleiding en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van vakbond ACP.

Volgens Van de Kamp doet iedereen zijn uiterste best om er deze week uit te komen, zodat de aangekondigde ''heftigste acties ooit" komend weekend niet nodig zijn.

De vakbonden hebben politieagenten opgeroepen om vanaf vrijdag alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. De actie moet vanaf vrijdag 18.00 uur tot en met zondag 16 september 23.59 uur lopen.

De bonden noemen deze actie de ''ultieme stap". Ze strijden onder meer voor een verlaging van de werkdruk en meer salaris.

Actie kan gevolgen hebben voor Eredivisie-wedstrijden

De aangekondigde actie kan grote gevolgen hebben voor onder meer festivals en voetbalwedstrijden. In de Eredivisie staan onder meer zaterdagavond ADO Den Haag - PSV en zondagmiddag AZ - Feyenoord op het programma. De KNVB kon afgelopen week nog niet zeggen of de aangekondigde acties gevolgen hebben voor de wedstrijden.

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar navolging aan geven.

In de meldkamers wordt een schifting gemaakt: geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn spoedeisend. Maar voor bijvoorbeeld overlastmeldingen, burenruzies en soortgelijke zaken rukt de politie niet uit.

Politiebonden ontevreden over werkdruk

De politiebonden voeren actie omdat ze ontevreden zijn over de onderbezetting en de werkdruk. Met een pakket van maatregelen willen ze van de politie weer een "gezonde organisatie" maken. Dat pakket hebben de bonden in april aan minister Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom aangeboden.

Het pakket bestaat uit salarisverhoging, meer trainingsuren, extra vakantiedagen, meer doorstroomkansen en vooral het aanpakken van de onderbezetting.