Drie verdachten van de zogeheten Utrechtse vergismoord blijven de komende maanden vastzitten, zo heeft de rechtbank op Schiphol maandag bepaald.

Het drietal had om vrijlating gevraagd, omdat de inhoudelijke behandeling van hun zaak door ziekte van een rechter tot februari uitgesteld is.

Volgens de oorspronkelijke planning had dat proces vanaf maandag moeten plaatsvinden. Volgens de rechtbank, die het onvoorziene uitstel zegt te betreuren, is de verdenking tegen het drietal hard genoeg om voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen.

De drie mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 31-jarige Hakim Changachi in januari 2017 in Utrecht.

Daders liquideerden de verkeerde persoon

De daders hebben het slachtoffer voor iemand anders aangezien en dus per vergissing geliquideerd. Een aanslag op het beoogde slachtoffer kon de politie een paar dagen later voorkomen. 

Van een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij dat feit is maandag het voorarrest eveneens verlengd.

De moord op Changachi zou mede zijn voorbereid door Nabil B., die inmiddels kroongetuige is geworden. Hij heeft verklaringen afgelegd over de vermoedelijke en nog voortvluchtige opdrachtgevers, die ook andere liquidaties zouden hebben verordonneerd.

B. was bevriend met Changachi

De broer van B. werd in maart geliquideerd, kort nadat bekend was geworden dat B. met justitie in zee was gegaan.

Nabil B. was bevriend met slachtoffer Changachi. Wroeging over diens gewelddadige dood was een van zijn beweegredenen te gaan verklaren als kroongetuige. De strafzaak tegen B. wordt apart behandeld en zal vermoedelijk ook volgend jaar zijn beslag krijgen.