Volgens de Nederlandse Sportraad, Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zouden scholen kinderen naast de gewone gymles twee keer per dag een half uur moeten laten bewegen.

In het advies dat de Nederlandse Sportraad, Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving maandag uitbrengen staat dat kinderen tijdens de les oefeningen kunnen doen om de leerprestaties voor rekenen en taal te bevorderen.

"Dit is van landsbelang. Kinderen staren alleen nog maar op hun mobiel in de pauze, worden klunziger en hebben niet de juiste motorische vaardigheden. Scholen kunnen dit verbeteren", stelt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad in het AD.

Bewegen tijdens de les zou een positieve invloed op de hersenactiviteit en de cognitieve onderwijsprestaties, bijvoorbeeld op het gebied van taal en rekenen, hebben. Ook de pauzes lenen zich goed voor extra beweging.

Kinderen brengen grootste gedeelte dag op school door

Kinderen zouden volgens de normen van nu minimaal een uur per dag moeten bewegen. Daarnaast zouden ze speciale oefeningen moeten doen om de spieren en botten te versterken.

De adviesraden vinden dat scholen hier meer op moeten inzetten, omdat kinderen het grootste gedeelte van de dag in de klas doorbrengen. Dat geldt voor zowel het basisonderwijs als voor middelbare scholen en het mbo.

Ook gemeenten zouden volgens de raden meer kunnen doen, bijvoorbeeld door buurtcoaches aan te stellen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!