De Armeense tieners Lili en Howick zijn vrijdagavond weggelopen vanaf een adres in de Gelderse plaats Wijchen. Zij waren op dat moment bij hun grootouders en gingen er opeens vandoor.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Dat heeft de politie Gelderland zaterdag laten weten aan NU.nl. Vrijdagavond waren de kinderen naar hun grootouders in Wijchen gegaan. De politie kan niet zeggen sinds wanneer de grootouders in Nederland zijn.

Het is op dit moment onduidelijk waar de kinderen verblijven en of ze zijn ondergedoken. De politie maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen en is daarom direct een zoektocht gestart.

De agenten roepen de hulp van burgers in en vraagt mensen die meer informatie over de kinderen hebben zich te melden. Vermoedelijk willen de twee kinderen door weg te lopen, ontkomen aan hun uitzetting. De uitzetting moest zaterdag plaatsvinden. 

Naast de grootouders, was ook voogdij-instelling Nidos aanwezig bij de kinderen op het moment dat ze wegliepen. De voogdij-instelling had aangedrongen op een menselijke opvang en wilde niet dat de kinderen naar een detentiecentrum zouden moeten. 

De voogdij-instelling wil verder geen uitspraken doen over hoe de kinderen konden weglopen. 

Rechter: 'Geen uitstel terugkeer Lili en Howick'
88
Rechter: 'Geen uitstel terugkeer Lili en Howick'

Op sociale media worden massaal 'onderduikadressen' aangeboden

Zowel de uitspraak van rechtbank als de verdwijning van de kinderen leidden vrijdag en zaterdag tot veel verontwaardigde en boze reacties, onder meer op sociale media. Twitteraars spreken van een "mensenjacht"  en bieden massaal 'onderduikadressen' aan.

"'De politie roept de hulp in van burgers omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid van Howick en Lili - alsof ze in handen van justitie beter af zijn", meldt misdaadverslaggever Peter R. de Vries. "Wat een gotspe! Ze mogen bij mij onderduiken."

Parlementariër Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie laat zaterdag op Twitter weten te "hopen dat ze kunnen blijven".

'Agenten en marechaussees ervaren problemen met dit soort zaken'

De vier politiebonden roepen de politiek op snel een oplossing voor dit soort gevallen te vinden. “Wij krijgen heel veel signalen dat agenten en marechaussees grote morele problemen ervaren als zij in dit soort zaken kinderen moeten uitzetten”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. ''Die mensen hebben ook een hart.''

De politiek zou veel haast moeten maken met de nieuwe wetgeving rondom procedures voor asielzoekers, zodat het niet mogelijk is dat kinderen eerst negen jaar in Nederland wonen zoals Lili en Howick. ''En alle vier de bonden zouden het toejuichen om dan voor de paar honderd kinderen in deze situatie die nu al in Nederland wonen een generaal pardon te regelen.''

Rechtbank besloot vrijdagavond dat tweetal definitief naar Armenië moest

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdagavond besloten dat het tweetal zaterdag het land uit moet worden gezet. Volgens de rechtbank zijn er geen redenen dat de uitzetting niet kan doorgaan. 

Uit nieuwe informatie zou blijken dat de moeder niet in staat was om voor de kinderen te zorgen, werd aangevoerd door de advocaten.

De rechtbank heeft dit afgewezen, omdat deze van mening is dat de psychische toestand van de moeder nog niet kan worden vastgesteld. Ook waren er afspraken gemaakt over onder meer de huisvesting en de financiële ondersteuning van de kinderen. 

Kinderen kwamen in 2008 naar Nederland

De kinderen zijn in 2008 met hun moeder Armina naar Nederland gekomen. In 2009 kregen zij te horen dat ze geen verblijfsvergunning zouden krijgen. De moeder van de kinderen is echter jarenlang blijven procederen, wat ook lang duurde door de administratieve achterstand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Armina is vorig jaar uitgezet en liet haar kinderen onderduiken om te voorkomen dat zij ook naar Armenië moesten. Het gaat op psychisch gebied niet goed met haar, concludeerde een arts eerder.

Hierdoor kunnen Lili en Howick niet meteen bij haar verblijven als ze in Armenië arriveren. "De moeder is in afwachting van een plaats in de kliniek", aldus de raadsman.

Hierom krijgen Lili en Howick uit Armenië geen kinderpardon
155
Hierom krijgen Lili en Howick uit Armenië geen kinderpardon

Experts zeggen dat kabinet met uitzetting mensenrechten schendt

Onder meer de Raad voor de Kinderbescherming (die onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt) en de ngo Defence for Children hebben gezegd dat de uitzetting niet in het belang van Lili en Howick is.

Zo spreken de tieners de taal niet. Ook de Kinderombudsman vond dat bij uitzetting de fundamentele mensenrechten van de kinderen worden geschonden.

Rutte: 'Hard zijn tegen mensen die geen recht op verblijf hebben'

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat hij begrip heeft voor de emoties die de uitzetting teweegbrengen, maar dat je "hard moet zijn tegen mensen die dat recht op verblijf niet hebben".

Dit heeft voor veel kritiek gezorgd, ook omdat Rutte en vicepremier Hugo de Jonge bij het concert van Anouk op het strand van Scheveningen waren, terwijl Lili en Howick wachtten op de uitspraak van de rechtbank. De Jonge plaatste op Twitter een foto met een lachende Rutte.

Ook op zaterdag wordt nog steeds door verschillende partijen opgeroepen om de broer en zus in Nederland te laten blijven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!