Het aantal keren dat mensen die op het spoor lopen het treinverkeer verstoren, is voor het eerst in vijf jaar afgenomen. Het aantal incidenten daalde met 8 procent.

In 2017 telde ProRail in de eerste helft van het jaar 1.724 incidenten; dit jaar waren het er nog 1.582.

"Maar het zijn er alleen nog wel veel te veel en het kost heel veel mankracht en geld om die lijn structureel naar beneden te krijgen", aldus ProRail.

De spoorbeheerder heeft de afgelopen jaren tal van maatregelen genomen om spoorlopen tegen te gaan: zo zijn hekken geplaatst en slimme camera's met sensoren.

Een derde van alle vertragingen komt door spoorlopers

Van alle treinvertragingen wordt 30 procent veroorzaakt door mensen die op en langs het spoor wandelen: van mensen die hun hond uitlaten en spelende kinderen tot vandalen.

Tijdens de hitte van afgelopen zomer kregen machinisten ook te maken met jongeren die van spoorwegbruggen duiken om verkoeling in het water te zoeken.

Nederland telt ruim 7.000 kilometer spoor en erlangs staat ruim 2.400 kilometer aan hekwerk. De hekwerken worden ook ingezet tegen koperdiefstal en zelfmoorden. Het is volgens ProRail niet mogelijk om dit geheel af te sluiten, omdat hulpdiensten en onderhoudsmonteurs snel toegang moeten hebben.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!