Ggz-instelling Altrecht heeft via een brief excuses aangeboden aan de familie van een 31-jarige vrouw uit Zegveld. De vrouw pleegde in de gevangenis zelfmoord, waar ze vanuit de kliniek naartoe was gebracht nadat ze brand had gesticht.

In de brief, die in handen is van het AD, bieden geneesheer-directeur Pieter Prins en de Raad van Bestuur van de instelling hun excuses aan. 

Er zou "op bepaalde punten niet juist zijn gehandeld" en dus wil Prins dan ook namens de instelling ''welgemeend excuses aanbieden voor deze gang van zaken en nogmaals mijn deelneming betuigen met dit afschuwelijke verlies''.

Tijdens een reis in Ghana werd de vrouw slachtoffer van een groepsverkrachting. Hierdoor kwam ze al op achttienjarige leeftijd in de psychiatrie terecht.

Haar klachten gingen van kwaad tot erger en artsen wisten zich geen raad met de vrouw, die brand stichtte in een poging zichzelf om het leven te brengen. Het personeel, zo schrijft Prins, zag dit als een kans om haar te verplaatsen. 

Ze werd naar een gevangenis gebracht met een psychiatrische afdeling, maar de medische overdracht werd niet goed gedaan. Ook bleef ze zeven maanden in voorrarrest, tot ze zich op 17 februari dit jaar van het leven beroofde.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.