Bij riviercruises komt uitbuiting en mensenhandel geregeld voor. Dit schrijft Trouw vrijdag op basis van eigen onderzoek. Vaak worden werknemers door buitenlandse uitzendbedrijven ingehuurd, om Nederlandse wetgeving te ontduiken.

Trouw verdiepte zich samen met het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos van juni tot en met augustus in de arbeidsomstandigheden aan boord van riviercruises. Daaruit blijkt dat werknemers vaak lange dagen maken, geen vrije dagen hebben en soms zelfs borg moeten betalen of hun paspoort moeten inleveren.

Volgens experts maken de bedrijven slim gebruik van de verschillen in de Europese wetgeving. Personeel wordt bijvoorbeeld ingehuurd via uitzendbedrijven op Cyprus, waar geen wettelijk minimumloon geldt en de tarieven voor sociale verzekeringen zeer laag zijn.

Gesprekken tussen bedrijven en vakbonden lopen vooralsnog op niets uit. "We komen moeilijk aan boord. De werkgevers weigeren formeel in overleg te gaan. Zo blijft de branche total loss", zegt vakbondsvrouw Chaffart in de krant.

Al eerder was het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kritisch tegenover de bedrijven. Gisteren maakte het ministerie bekend over 2017 voor 492.000 euro aan boetes te hebben opgelegd.