De 35-jarige Cyril T. uit Schinnen en de 38-jarige Mark van den B., verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in het Belgische Spa waarbij een politieman werd gedood, verzetten zich tegen hun overlevering aan België. 

Volgens Van den B. was hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en heeft hij geen rol gehad in het dodelijke geweld.

Ook Cyril T., de broer van hoofdverdachte Yvo, zegt hooguit getuige te zijn geweest van het schietincident. Beiden vroegen de internationale rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam, waar het overleveringsverzoek wordt behandeld, om in Nederland te mogen blijven. 

Het staat nog niet vast of Yvo T. de schutter is geweest, aldus het OM. Cyril T. heeft eerder tegen het OM verklaard dat zijn 36-jarige broer heeft geschoten. Die zit momenteel vast in België.

Drietal geweigerd bij café in Spa

Cyril T. reed in de nacht van 25 op 26 augustus samen met de twee andere verdachten, onder wie zijn broer, in een taxi in Spa. Kort daarvoor waren zij geweigerd bij een café. ''Een akkefietje", aldus T.

De politie zou het drietal kort daarna hardhandig uit de taxi hebben getrokken. Daarop volgde de schietpartij waarbij de agent dodelijk werd getroffen. Deze lag toen bovenop T., zo heeft hij verklaard. Behalve van de moord op de agent verdenkt de Belgische justitie de drie verdachten ook van poging tot moord op een andere agent.

De hoofdverdachte kon in België worden aangehouden. Zijn broer meldde zich een dag na het incident bij de politie in Limburg en zit sindsdien vast. Hij zegt niet te weten dat zijn broer een vuurwapen bij zich droeg.

Volgens het OM in Nederland waren de agenten in Spa in actie gekomen, omdat er tijdens de ruzie bij de uitgaansgelegenheid door de Nederlanders een vuurwapen was getoond.

Autoriteiten denken dat Cyril T. een grotere rol had

De Belgische autoriteiten zien de rol van Cyril T. vooralsnog als een grotere dan die van ooggetuige. Zij vragen zich onder meer af waarom hij is gevlucht en waarom er berichten uit zijn telefoon zijn verwijderd.

De Belgen zien de zaak als ''een zeer gevoelig dossier, met aanzienlijke maatschappelijke impact", zo staat in de stukken.

De rechtbank doet mogelijk vrijdag nog uitspraak over het Belgische overleveringsverzoek. De derde verdachte komt vrijdagmiddag ook nog aan bod.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!