De vakbonden hebben politieagenten opgeroepen om vanaf volgende week vrijdag drie dagen lang alleen nog maar bij echt grote nood uit te rukken en het andere werk te laten liggen.

Die oproep is gedaan als actie in het slepende cao-conflict dat de bonden met de korpsleiding en de minister van Justitie en Veiligheid hebben. De bonden spreken van "de heftigste actie ooit".

De actie moet vanaf 14 september 18.00 uur tot 16 september één minuut voor middernacht lopen. Met allerlei acties in de afgelopen weken probeert de politie betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

"De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft", aldus de bonden.

Gemeenten zullen zelf moeten bepalen wat zij deze drie dagen doen met festivals, voetbalwedstrijden of uitgaansgebieden, stelt een woordvoerder van vakbond ACP op NPO Radio 1.

'De rechtstaat komt niet in gevaar'

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtstaat met de actie niet in gevaar mogen komen. "Zo'n actie zouden we nooit kunnen rechtvaardigen", aldus een zegsman. Per incident kan worden bepaald of van de lijn 'niet uitrukken' afgeweken moet worden.

"We betreuren het, maar het kabinet en het ministerie hebben het hierop aan laten komen. Het zal voor iedereen even doorbijten zijn, maar het kan niet anders", stellen de vakbonden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten de plannen van de bonden te bestuderen. "De cao-gesprekken lopen, hopelijk is er binnen afzienbare termijn een akkoord."

Politie voert actie voor minder werkdruk en meer geld

De politie voert al tijden actie voor een betere cao. De afgelopen dagen werd onder meer bij treinstations in Amsterdam en Utrecht en bij de Tweede Kamer actiegevoerd. Ook gaan de komende dagen sommige communicatiekanalen van de politie 'op zwart'.

Ook werd er actiegevoerd tijdens de voetbalwedstrijd van PSV tegen het Wit-Russische BATE Borisov. Agenten beperkten op woensdag 29 augustus de toegang tot de Eindhovense binnenstad, met vertragingen op de toegangswegen tot het centrum tot gevolg.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!