De advocaat van Jos B. wil in de openbaarheid meer kunnen zeggen over de zaak rond de verdachte van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

B. kwam donderdagavond terug uit Spanje waar hij was opgepakt. Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

"Ik ga daar met name de beperkingen aan de orde stellen", zei Gerald Roethof op NPO Radio 1. "Omdat ik het bizar vind dat er al zo veel op straat ligt en de familie van alles over de zaak mag en kan zeggen in een zaak die zo oud is, en ik dat niet kan doen."

"Apart aan deze zaak is dat de rechter-commissaris heeft besloten om hem vast te houden, zonder dat er een verhoor van meneer is geweest. "Dat mag wettelijk gezien, maar opvallend is het wel. Daarna zal de politie hem horen", aldus de advocaat.

B., die verdacht wordt van het misbruiken en doden van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998, is donderdag vanuit Spanje aangekomen in Nederland na een uitleveringsverzoek.

Volgens Roethof legt de media-aandacht extra druk op iedereen. "Ik denk dat met name de druk op het onderzoeksteam extra groot zal zijn. Er is een grote druk om eindelijk resultaat te leveren."

B. wordt binnen 24 uur verhoord

De 55-jarige verdachte werd eind augustus niet ver van Barcelona opgepakt na een tip van een getuige die de verdachte herkende. Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat B. binnen 24 uur verhoord zal worden door de rechter-commissaris.

B. was in april als vermist opgegeven door zijn familie. De politie vermoedde dat hij in de Franse Vogezen was en dat hij voor langere tijd buiten beeld wilde blijven. De man kan goed in de natuur overleven en had bij zijn aanhouding ook diverse spullen als gedroogd voedsel bij zich. In Spanje leefde hij afwisselend in een tent en een opvanghuis.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige jongen. Het kind verdween tijdens een kamp op de Limburgse Brunssummerheide.

B. kwam als verdachte in beeld door DNA-onderzoek

Agenten kwamen B. op het spoor nadat in het kader van het onderzoek naar zijn vermissing kledingstukken op DNA onderzocht werden. Het genetisch materiaal dat daarop aangetroffen werd, kwam overeen met het DNA op de kleding van Verstappen.

De man werd kort na de vondst van het lichaam van het kind al staande gehouden in de buurt. Hij verklaarde dat hij een rondje aan het fietsen was. De marechaussee heeft zijn naam genoteerd en deze is al die tijd in het dossier blijven staan.

Verdachte kreeg eerder proeftijd voor ontucht

Eerder zou B. twee jaar proeftijd opgelegd hebben gekregen vanwege ontucht met twee tienjarige jongens in 1985. Hij zou zijn daden toen bekend hebben.

De zaak werd uiteindelijk geseponeerd. Dat zou betekenen dat de verdachte zijn proeftijd is doorgekomen, waardoor het dossier in het archief van het OM na een aantal jaar vernietigd moest worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!