Als staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) de uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië doorzet, dan schendt hij volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer "heel fundamentele rechten van kinderen".

De Kindersombudsman zei donderdag in het televisieprogramma Pauw dat het vaststaat dat de in Nederland opgegroeide kinderen in Armenië in een tehuis terechtkomen, omdat ze niet door de moeder opgevangen kunnen worden.

"Ik ken het dossier heel goed en weet dat de moeder op dit moment niet in staat is voor de kinderen te zorgen, dat er geen huisvesting is en dat ze daar nu niet naar school kunnen." De toekomst van de kinderen ligt "hier in Nederland", aldus Kalverboer. "Het kan niet anders."

De Kinderombudsman kan onderzoek initiëren op basis van klachten van burgers. Daarnaast kan zij de overheid bekritiseren, bijsturen of adviseren over actuele en urgente thema's op het gebied van kinderen.

Lili (12) en Howick (13) wonen al jarenlang in Nederland. Ze spreken geen Armeens en zijn nooit eerder in het land geweest. In 2009 ontvingen ze al een afwijzing voor hun asielaanvraag, maar moeder Armina besloot daartegen te procederen in de hoop alsnog een verblijfsvergunning te krijgen.

Vooral ChristenUnie worstelt met dreigende uitzetting

Vooral regeringspartij ChristenUnie worstelt met de naderende uitzetting van de tieners. De kleinste regeringspartij heeft zich net als D66 altijd hardgemaakt voor een ruimer Kinderpardon.

In de kabinetsonderhandelingen met coalitiegenoten VVD en CDA moesten zij hun standpunt over het terugsturen van kinderen naar het land van herkomst echter opgeven. De regeling bleef zoals deze was.

Onlangs bepaalde de Raad van State dat Lili en Howick teruggestuurd mogen worden naar Armenië, het land waar zij in 2008 met hun moeder vandaan kwamen.

De coalitiepartijen weigerden een debat in de Kamer

Een verzoek van DENK voor een debat over de uitzetting werd geblokkeerd door de vier coalitiepartijen. Zij stellen dat er in de Kamer niet wordt gedebatteerd over individuele zaken. De Kamer doet dat overigens wel, zoals dat het geval was bij de zaak met betrekking tot het proefverlof van Volkert van der Graaf.

SP, GroenLinks, PvdA, en PvdD steunden het verzoek van DENK wel. Er is veel verontwaardiging over het besluit, omdat de kinderen in Nederland geworteld zijn. Onder anderen prinses Laurentien bepleitte eerder deze week een oplossing te vinden voor de "onschuldige kinderen".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!