Jos B., de man die verdacht wordt van het misbruiken en doden van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998, is donderdag vanuit Spanje aangekomen in Nederland na een uitleveringsverzoek. 

Dit meldt misdaadverslaggever Peter R. de Vries aan NU.nl. Het vliegtuig is volgens De Vries om 17.00 uur geland op Schiphol. Volgens de rechtbank in Maastricht is de hechtenis van B. meteen verlengd met veertien dagen en gaat dit in vanaf het moment dat hij in de Nederlandse cel zit. 

Dit heeft de rechter-commissaris in een speciale procedure op 9 augustus toegewezen, dus nog voordat B. was opgepakt. De 55-jarige verdachte werd eind augustus niet ver van Barcelona opgepakt na een tip van een getuige die de verdachte herkende. 

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat B. binnen 24 uur verhoord zal worden door de rechter-commissaris. "Daarna vinden de verhoren van de politie plaats." De Vries zegt dat advocaat Gerald Roethof de verdachte zal bijstaan. 

Verdachte kan goed overleven in de natuur

B. was in april als vermist opgegeven door zijn familie. De politie vermoedde dat hij in de Franse Vogezen was en dat hij voor langere tijd buiten beeld wilde blijven. De man kan goed in de natuur overleven en had bij zijn aanhouding ook diverse spullen als gedroogd voedsel bij zich. In Spanje leefde hij afwisselend in een tent en een opvanghuis. 

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige jongen. Het kind verdween tijdens een kamp op de Limburgse Brunssummerheide. 

B. kwam in beeld als verdachte door DNA-onderzoek

De agenten kwamen hem op het spoor nadat familieleden hem eerder dit jaar als vermist opgaven. In het kader van het onderzoek naar zijn vermissing werden kledingstukken van de man onderzocht op DNA. Dat kwam overeen met het genetisch materiaal op de kleding van Verstappen.

De man werd kort na de vondst van het lichaam van het kind al staande gehouden in de buurt. Hij verklaarde dat hij een rondje aan het fietsen was. De marechaussee heeft zijn naam genoteerd en deze is al die tijd in het dossier blijven staan. 

Verdachte kreeg eerder proeftijd voor ontucht

B. zou eerder twee jaar proeftijd opgelegd hebben gekregen vanwege ontucht met twee tienjarige jongens in 1985. Hij zou zijn daden toen hebben bekend. 

De zaak werd uiteindelijk geseponeerd. Dit zou betekenen dat de verdachte zijn proeftijd is doorgekomen, waardoor het dossier in het archief van het Openbaar Ministerie (OM) na een aantal jaar moest worden vernietigd.