Honderden mensen hebben in Den Haag tegen de uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick gedemonstreerd. Vrienden en klasgenoten van de kinderen riepen staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) op de uitzetting tegen te houden.

De actiegroep Defence for Children had de demonstratie georganiseerd, vlak bij de Tweede Kamer. Harald, een vriendje van Howick, riep Harbers op tot coulance en zei dat Howick "even Nederlands" als hij is. Andere sprekers, onder wie cabaretier Vincent Bijlo, droegen dezelfde boodschap uit.

Het AD meldde eerder op donderdag dat er in Armenië nog altijd geen school gevonden is waar de kinderen heen kunnen. De kinderen spreken zelf geen Armeens en Engelse lessen zijn geen optie voor diverse scholen die benaderd zijn, schrijft de krant.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan niet bevestigen dat er geen school is gevonden. Of het ontbreken van een geschikte school nog kan betekenen dat de uitzetting niet doorgaat, wil het ministerie niet zeggen.

Vooral ChristenUnie worstelt met dreigende uitzetting

De ChristenUnie worstelt met de naderende uitzetting van de tieners. De kleinste regeringspartij heeft zich altijd hardgemaakt voor een ruimer kinderpardon, maar heeft dat punt in deze coalitie moeten opgeven.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denken verschillend over het terugsturen van kinderen naar het land van herkomst.

Onlangs bepaalde de Raad van State dat Lili en Howick teruggestuurd mogen worden naar Armenië, het land waar zij in 2008 met hun moeder vandaan kwamen. D66 en de ChristenUnie willen het kinderpardon verruimen, maar moesten dat punt opgeven tijdens de kabinetsonderhandelingen. De regeling blijft zoals deze was.

De coalitiepartijen weigerden een debat in de Kamer

Een verzoek van DENK voor een debat over de uitzetting werd geblokkeerd door de vier coalitiepartijen. Zij stellen dat er in de Kamer niet wordt gedebatteerd over individuele zaken. De Kamer doet dat overigens wel, zoals dat het geval was bij de zaak met betrekking tot het proefverlof van Volkert van der Graaf.

SP, GroenLinks, PvdA, en PvdD steunden het verzoek van DENK wel. Er is veel verontwaardiging over het besluit, omdat de kinderen in Nederland geworteld zijn. Onder anderen prinses Laurentien bepleitte eerder deze week een oplossing te vinden voor de "onschuldige kinderen".

Experts vinden dat de kinderen in Nederland moeten blijven

Lili en Howick spreken geen Armeens en hebben er geen vrienden en familie. De moeder is al teruggekeerd, maar heeft geen werk en huisvesting. Ze kampt bovendien met psychische problemen, maar wil daar niet voor geholpen worden.

Er is nog een laatste mogelijkheid, dat het kabinet besluit Lili en Howick in Nederland te houden. Staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie heeft die bevoegdheid, maar liet al weten dat zo'n besluit niet voor de hand ligt. Uiterlijk 8 september moeten de kinderen het land hebben verlaten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!