De politie voert woensdagochtend actie bij het Centraal Station van Amsterdam, maar heeft wel de leuzen op de spandoeken aangepast. De leus 'Geen politie' is vervangen door 'Weinig politie'.

Dat gebeurde na overleg met burgemeester Femke Halsema.

Vrijdag stak een negentienjarige Afghaan twee mensen neer op het station. "In de context van wat er afgelopen week is gebeurd, zou dat wel een heel raar beeld geven", erkent voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP.

Burgemeester Halsema bedankt de vakbonden voor die aanpassing. Ze is blij dat de organisatoren met hun spandoeken rekening hebben gehouden "met de gevoelige situatie" rond het Centraal Station na het steekincident van vorige week, laat haar woordvoerder weten.

Agenten beschikbaar voor noodhulp

De staking is onderdeel van een estafetteactie voor een nieuwe cao. De bonden eisen maatregelen die de werkdruk voor agenten verlagen.

De 'afsluiting' betekent niet dat er helemaal geen politie in het Amsterdamse centrum is. Om noodhulp te kunnen garanderen, blijven er agenten aan het werk. Dat zijn er alleen minder dan op andere dagen.