Jawed S., die wordt verdacht van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen op Station Amsterdam Centraal, hield er rekening mee dat hij zijn actie niet zou overleven.

"Mijn cliënt lijkt er wel rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven, want in zijn woning in Duitsland is een testament gevonden", aldus zijn advocaat Simon van der Woude dinsdag.

Reden voor de aanslag was volgens Van der Woude dat S. zich diep beledigd voelde door een video met cartoons over Mohammed en de door Geert Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd, die de PVV'er enige tijd geleden op het internet heeft geplaatst.

De negentienjarige Afghaan lijkt niet te hebben geweten dat Wilders de cartoonwedstrijd op de dag voor zijn actie al had afgeblazen. S. stak vrijdag twee Amerikanen neer op Amsterdam CS. De politie gaat ervan uit dat hij helemaal alleen handelde.

"Nadat hij door de rechter-commissaris met de beschuldiging was geconfronteerd, heeft hij de vraag gesteld waarom de heer Wilders in Nederland de toestemming en de mogelijkheid had gekregen om de profeet te beledigen. Kennelijk ligt hier het motief voor zijn handelen, dat gericht lijkt te zijn geweest tegen twee willekeurige bezoekers van Amsterdam CS."

Politiechef overtuigd dat Jawed S. meer mensen wilde steken
180
Politiechef overtuigd dat Jawed S. meer mensen wilde steken

'Vier dingen belangrijk voor S.: Allah, islam, Koran en profeet Mohammed

S. heeft naar eigen zeggen ongeveer drie jaar geleden asiel aangevraagd in Duitsland, zegt Van der Woude. "Hij gaat daar naar school en spreekt redelijk goed Duits. In Duitsland heeft hij zich nooit schuldig gemaakt aan enig strafbaar feit en is hij niet bij de politie bekend."

"Hij is moslim en bezoekt de moskee regelmatig", vervolgt Van der Woude. "Hij heeft verklaard dat zijn ouders overleden zijn en dat voor hem vier dingen belangrijk zijn: Allah, de islam, de Koran en de profeet Mohammed."

De Duitse autoriteiten waren eerder al gewaarschuwd voor S., nadat hij een baard liet staan en zich anders begon te gedragen. Een ambtenaar in het district Mainz-Bingen gaf dat door aan de Duitse veiligheidsdienst, zei een lokale woordvoerder dinsdag tegen de regionale omroep SWR.

Het is niet bekend wat de veiligheidsdienst met deze informatie gedaan heeft. Na de aanslag maakte de Duitse politie bekend dat de man niet als moslimextremist bekendstaat.

Politie had S. kort voor aanslag in het vizier

Kort voordat S. de aanslag pleegde, hadden 'spotters' (speciale agenten van de politie) hem al in het vizier. "Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken", vertelde de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg maandagavond in het actualiteitenprogramma Pauw.

S. was drie kwartier op het station, voordat hij de twee Amerikanen neerstak. Agenten schoten hem vlak daarna neer. De VS heeft Nederland bedankt voor het snelle en goede handelen.

Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS
24
Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!