Een 41-jarige man uit Eindhoven heeft dinsdag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen, omdat hij in een supermarkt in zijn woonplaats twee mensen had neergestoken.

De officier van justitie verwijt de man tweemaal poging tot doodslag. Maar net als de aanklager vindt ook de rechtbank in Den Bosch dat de feiten de man niet kunnen worden toegerekend, omdat hij aan schizofrenie lijdt en daarom destijds volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De man liep op 11 november de winkel aan de Boschdijk binnen en stak met een mes in op een vrouw en een medewerker die op het tumult afkwam. Beiden raakten daarbij ernstig gewond.

De vrouw werd van achteren beetgepakt en meerdere keren in haar hals gesneden. De medewerker werd in zijn rug gestoken. De Eindhovenaar werd overmeesterd en aan de politie overgedragen.

De man had al jaren psychiatrische problemen. Deskundigen schatten het risico op nieuw geweld door de man hoog in. De rechtbank vindt gedwongen behandeling dan ook noodzakelijk. Daarnaast moet de man zijn slachtoffers in totaal 53.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Wat is tbs precies?
82
Wat is tbs precies?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!