De rechtbank heeft dinsdag het verzoek afgewezen voor nog een extra onderzoek naar het cruciale DNA-spoor in de zaak-Milica van Doorn. De advocaat van de verdachte van de moord op en verkrachting van de vrouw had om het onderzoek gevraagd.

Hüseyin A. kwam vorig jaar als verdachte in beeld na een DNA-verwantschapsonderzoek, waaraan een familielid had meegewerkt.

In juni kregen A. en zijn raadsman toestemming voor een tegenonderzoek naar het spermaspoor, omdat het eerdere onderzoek daarnaar mogelijk niet betrouwbaar zou zijn. De rechtbank wil de uitkomsten van dit onderzoek afwachten.

De officier van justitie heeft volgens De Telegraaf wel toegezegd uit te laten zoeken welke pijnstillers de 48-jarige verdachte vlak voor zijn verhoor gebruikte. De advocaat van A. wil weten of de medicijnen van invloed zijn geweest op de verklaring van de man.

Van Doorn werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam verkracht en met messteken om het leven gebracht. A. heeft na zijn arrestatie vorig jaar december onder meer verklaard dat hij in de bewuste nacht een meisje was tegengekomen dat "klootzak" tegen hem zou hebben geroepen.

Oud onderzoeksmateriaal niet toegevoegd aan dossier

De overige verzoeken van de verdediging werden door de rechtbank afgewezen. Zo zullen twintig dozen met oud onderzoeksmateriaal niet aan het dossier over A. worden toegevoegd.

Zijn advocaat had in de zoektocht naar aanwijzingen die in een andere richting dan die van A. wijzen om het oude materiaal gevraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) verzette zich tegen verzoek.

"Het gaat om 25 jaar onderzoeksmateriaal", aldus de officier van justitie, die erop wees dat de advocaat van A. de oude stukken kan bestuderen op het politiebureau. "Het meeste is niet relevant."

De inhoudelijke behandeling staat gepland voor 19 en 21 november.