Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Verward Gedrag, vindt dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten nemen in het signaleren van verward gedrag bij mensen op straat.

Dat zegt Hoes dinsdag in een interview met Trouw, naar aanleiding van een onderzoek dat dinsdag gepubliceerd wordt.

Volgens Hoes moeten mensen hun ogen open blijven houden voor mensen in de omgeving die mogelijk verward gedrag vertonen. "Pas als een verward persoon wordt gezien, kan het herstel beginnen", zei hij.

Het betekent volgens de politicus echter niet dat hulpverlening niet meer nodig is. Volgens hem is naar elkaar omkijken en het signaleren van verward gedrag pas het begin.

Het team van Hoes heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het helpen van 'verwarde personen'. Op 1 oktober wordt de commissie opgeheven.

'Nederland dreigt een niemandsland te worden'

In een paginagrote advertentie in de Volkskrant roepen tal van prominenten samen met de commissie op "meer oog te hebben voor elkaar, want Nederland dreigt een niemandsland te worden".

Het manifest is ondertekend door tal van bekende Nederlanders, onder wie tv-presentatrice Anita Witzier, snowboarder Bibian Mentel, cabaretier Jörgen Raymann en oud-politici als Erica Terpstra, André Rouvoet (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland) en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond).