De Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) zijn weer terecht. Het tweetal werd afgelopen weekend door hun moeder op een onbekend adres ondergebracht.

De kinderen hebben zich maandag bij de autoriteiten gemeld, bevestigt de voogdijinstelling Nidos aan het AD.

Kinderrechtenactivist Britt Borghaerts staat de moeder van de kinderen bij. Ze vertelt tegen de krant dat de vrouw haar kinderen "een paar dagen op adem wilde laten komen". Reden hiervoor was dat "de stress voor de naderende uitzetting hen te veel werd".

Broer en zus lieten eerder in gesprek met het NOS Jeugdjournaal weten "heel erg verdrietig en boos" te zijn. Ook sprak Howick van een "angstaanjagende periode". "We spreken de taal niet, we hebben er geen familie en vrienden", aldus de dertienjarige jongen.

De moeder heeft tijdens de onderhandelingen met Nidos en de Dienst Terugkeer & Vertrek besloten om de verblijfslocatie van haar kinderen toch te delen, aldus Borghaerts.

Kinderen moeten uiterlijk 8 september naar Armenië

De Raad van State oordeelde recent dat de kinderen terug moeten naar hun geboorteland, waar hun moeder vorig jaar al naar uitgezet is. Uiterlijk 8 september moeten Lili en Howick terug.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, kan de uitzetting van de kinderen voorkomen, maar volgens hem "ligt het niet voor de hand" dat hij tot een ander oordeel komt.

Hierom krijgen Lili en Howick uit Armenië geen kinderpardon
155
Hierom krijgen Lili en Howick uit Armenië geen kinderpardon

Demonstratie voor Lili en Howick

Defence for Children organiseert een demonstratie voor Lili en Howick. De organisatie wil hiermee "een krachtig signaal" naar Harbers sturen. Daarnaast is de bijeenkomst bedoeld om de kinderen een hart onder de riem te steken.

De demonstratie is aanstaande donderdag tussen 12.00 en 14.00 uur op de Lange Vijverberg in Den Haag. Om 13.00 uur wordt een petitie aan drie bereid gevonden politici aangeboden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!