De visstand in kleine rivier de Geul in Limburg is na een recente mestlozing afgenomen tot 5 procent. Het Waterschap Limburg spreekt van ernstige milieuschade.

"Eigenlijk is de beek bijna dood", zegt Josette van Wersch van het waterschap maandag tegen 1Limburg. De mest kwam ongeveer twee weken geleden in het water terecht, nadat in België een silo scheurde.

Medewerkers van het waterschap en leden van lokale visverenigingen hebben de dode vissen geruimd. Vanwege de vervuiling wordt afgeraden om dieren uit de Geul te laten drinken en in het water te laten zwemmen.  

In de Geul komen voor Nederland zeldzame vissoorten als de elrits en de gestippelde alver voor. De beekforel en vlagzalm die de afgelopen jaren in de Geul zijn uitgezet, zouden nu geheel zijn verdwenen.

Tegen de Limburgse omroep vertelt het waterschap dat het nog jaren duurt voordat de Geul is hersteld. Het waterschap heeft met zowel Nederlandse als Belgische hengelsportverenigingen aangifte gedaan in België, aldus 1Limburg

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!