De negentienjarige Afghaan Jawed S., die verdacht wordt van de aanslag met een mes op Amsterdam Centraal vrijdag, blijft langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris maandag besloten. 

Het voorarrest is verlengd met veertien dagen. Volgens de rechter-commissaris zijn er voldoende bewijzen om de man langer vast te houden.

Redenen voor de verlenging van het voorarrest zijn het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang.

Justitie denkt dat de man een terroristisch motief had voor zijn daad. S., die een verblijfsvergunning voor Duitsland heeft, stak vrijdag willekeurige mensen neer met een mes. 

Hij zou bewust naar Amsterdam zijn afgereisd met het plan een aanval uit te voeren, denkt de politie. Twee Amerikaanse toeristen zijn zwaargewond geraakt en werden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Ze zijn wel aanspreekbaar.

De aanval van S. kon door snel ingrijpen van de politie worden gestopt. De man werd neergeschoten door agenten en raakte hierbij niet levensbedreigend gewond.

Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS
24
Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS

Man stond niet bekend als moslimextremist 

De Duitse politie meldde eerder dat de man niet bekendstaat als moslimextremist. Zijn woning in Rheinland-Pfalz is doorzocht op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. Gegevensdragers als harde schijven en usb-sticks zijn in beslag genomen. 

De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!