Mensen die reizen via Utrecht Centraal hebben vooralsnog geen last van de cordons die maandagochtend door politieagenten zijn aangelegd. De politiebonden voeren een actie genaamd #gevarenzone tussen 7.00 en 10.00 uur. 

Eerder waarschuwden de bonden nog voor mogelijke vertraging, omdat reizigers alleen nog via de cordons naar binnen en buiten kunnen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is van hinder echter geen sprake. 

Zo'n honderd agenten hebben zich volgens een woordvoerster om 7.00 uur gemeld bij het station. Ze staan met flyers en spandoeken in witte hesjes bij twee ingangen van de stationshal.

De gemeente Utrecht ging er eerder al vanuit dat de acties geen hinder voor het publiek zal opleveren en zei daarover afspraken te hebben gemaakt met de vakbonden ACP, NPB, ANPV en VMHP.

De politie legt uit waarom ze actievoert bij Utrecht CS
109
De politie legt uit waarom ze actievoert bij Utrecht CS

Agenten willen hoger salaris en vermindering werkdruk

Politiemensen voeren al wekenlang actie voor een betere cao. Ze eisen een hoger salaris en vermindering van de werkdruk. Ze vinden dat er te weinig capaciteit is om alle taken goed uit te kunnen voeren. 

De actie #gevarenzone in Utrecht volgt op eenzelfde actie in Eindhoven afgelopen woensdag. In Den Haag is dinsdag ook een actie #gevarenzone. Agenten blijven tijdens de actie wel beschikbaar voor spoedmeldingen. 

Er is dinsdag ook een actie rond de Tweede Kamer gepland. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp maakte maandag bekend dat een deel van de persoonsbeveiligers bij het parlement gewoon actief blijft. Het eerste vragenuurtje na het zomerreces moet het wel zonder politiebewaking doen.

(Foto:ANP)