Jawed S., de Afghaanse verdachte van de steekpartij op Amsterdam Centraal vrijdag, stond bij de Duitse autoriteiten niet bekend als moslim-extremist.

Dit heeft de Duitse politie zondag gemeld aan het Duitse persbureau DPA. De negentienjarige S. heeft een verblijfsvergunning voor Duitsland.

De woning van S. in Rheinland-Pfalz is op verzoek van de gemeente Amsterdam doorzocht door de politie. In het huis zijn meerdere harde schijven en usb-sticks gevonden en meegenomen. Verder doet de politie geen uitspraken over het onderzoek.

Bij de aanval met een mes op Amsterdam Centraal raakten twee Amerikaanse toeristen zwaargewond. Ze liggen nog steeds in het ziekenhuis, maar zijn wel aanspreekbaar. 

De Amerikaanse ambassade zegt nauw samen te werken met Nederland ''in de strijd tegen alle vormen van terrorisme". ''Indien nodig staan we klaar om te helpen met het onderzoek." Daarnaast wordt gevraagd om privacy voor de slachtoffers en hun families.

S. had terroristisch motief voor steekpartij

Uit de eerste verklaringen van de verdachte blijkt dat hij een terroristisch motief had. De slachtoffers zijn willekeurig gekozen. 

S. werd neergeschoten door de politie. Hij ligt gewond in het ziekenhuis en wordt verhoord. De politie gaat ervan uit dat hij bewust naar Amsterdam is gereisd en alleen handelde.

Maandag wordt S. voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of hij langer vast blijft zitten. De man zit momenteel in beperking. 

Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS
24
Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!