De politiebonden zijn boos dat de wedstrijd Fortuna Sittard tegen FC Utrecht zaterdagavond gewoon is doorgegaan. De vakbonden zijn woedend op burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen, die te weinig zou hebben gedaan om de veiligheid rond de wedstrijd te waarborgen.

Dat zei Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zaterdag in de marge van een bijeenkomst van actievoerende agenten in Sittard. De agenten zouden wegblijven bij de wedstrijd in het Fortunastadion om kracht bij te zetten aan hun eis voor een betere cao.

Van de Kamp zegt ''een probleem met deze burgemeester te hebben''.

''Het is onverantwoordelijk dat hij deze wedstrijd door heeft laten gaan'', zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. ''Rond het stadion ligt puin en troep. Hij zegt dat hij dat heeft opgeruimd, maar dat klopt niet. Daarmee brengt hij de veiligheid van mensen in gevaar.''

Van de Kamp wijst erop dat twee weken geleden agenten gewond raakten toen ze werden bekogeld met tegels en andere bouwmaterialen, die rond het stadion liggen. Volgens de bond zet Cox de politie onder druk door de wedstrijd gewoon door te laten gaan. ''Mocht de zaak escaleren, dan grijpt de politie in'', zei Van de Kamp aan het begin van de avond. ''Dat weet de burgemeester ook.''

Politie toch aanwezig bij stadion

Na afloop van de wedstrijd richtten supporters van FC Utrecht vernielingen aan bij een hekwerk buiten het stadion. Dat veroorzaakte een confrontatie met supporters van de thuisclub, waarbij een steward van Fortuna Sittard gewond raakte. 

Die confrontatie duurde maar kort volgens een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen. ''De politie was heel snel ter plaatse'', zei ze. ''De agenten hoefden niet in te grijpen, het feit dat ze er waren herstelde de rust.'' Volgens politievakbond ACP is met stenen en stoeptegels naar agenten gegooid.

De politie had eerder geweigerd bij het stadion aanwezig te zijn in verband met acties voor een betere cao. De woordvoerder zei blij te zijn dat de politie de staking even opschortte, toen de nood aan de man kwam.

Onder het toeziend oog van de agenten zijn de supporters de bussen naar Utrecht ingestapt en huiswaarts vertrokken. 

"Honderd man ME. Politie te paard. Hondengeleiders. Dat alles voor een voetbalwedstrijd waarbij het puin voor het oprapen lag'', reageerde vakbond ACP na afloop van de wedstrijd.

Club zorgt voor extra particuliere beveiliging

Cox besloot deze week de wedstrijd gewoon door te laten gaan na met Fortuna Sittard afspraken gemaakt te hebben. De club zorgt voor extra particuliere beveiliging en zette hekken rond de bouwmaterialen. Ook mochten supporters van FC Utrecht niet met de eigen auto komen, maar alleen per bus. Daarmee was volgens Cox de veiligheid voldoende gewaarborgd.

Burgemeester Cox die de wedstrijd in het Fortunastadion heeft bijgewoond, laat zaterdagavond in een reactie weten dat er wel genoeg gedaan is om de veiligheid te garanderen. Hij heeft samen met anderen de situatie in en rond het stadion zaterdag voorafgaand aan de wedstrijd gecontroleerd.

Alle betrokken partijen hebben volgens hem geconstateerd dat de eerder gemaakte afspraken zijn nagekomen.