De twee slachtoffers van de steekpartij vrijdag op Amsterdam Centraal komen uit de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, zaterdag in een verklaring bekendgemaakt.

De steekpartij had mogelijk een terroristisch motief, zo liet de politie vrijdagavond weten. De verdachte is een negentienjarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning. Hij stak twee mensen neer op het station en werd vervolgens door de politie neergeschoten.

"We weten dat beide slachtoffers Amerikanen zijn die een bezoek aan Nederland brachten", aldus Hoekstra in zijn verklaring. De Amsterdamse politie heeft bevestigd dat het om Amerikanen gaat.

De ambassadeur staat in contact met beide slachtoffers, die zwaargewond in het ziekenhuis liggen, en met hun families. De twee zijn inmiddels weer aanspreekbaar.

Uit het eerste onderzoek zou niet direct blijken dat de slachtoffers bewust of met een duidelijke aanleiding zijn uitgekozen.

Verdachte wordt gehoord via tolk

De verdachte verblijft momenteel onder politiebewaking in het ziekenhuis en wordt via een tolk gehoord over zijn motief. Er is volgens de politie intensief contact met de autoriteiten in Duitsland over de achtergrond van de verdachte.

De Amerikaanse ambassade zegt nauw samen te werken met de gemeente Amsterdam en andere autoriteiten "om de feiten te achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd".

Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS
24
Politie houdt dader steekpartij onder schot op Amsterdam CS