De meeste leerlingen van het geplaagde VMBO Maastricht zijn alsnog geslaagd. Tot dusver hebben 285 van de 353 leerlingen van wie het eindexamen voor de zomer ongeldig werd verklaard hun diploma behaald, laat het ministerie van Onderwijs weten.

De examens waren ongeldig, omdat er bij alle leerlingen hiaten in de schoolexamens zaten. Vrijdag ontvingen 243 leerlingen het verlossende telefoontje dat ze geslaagd zijn.

Ruim veertig tieners kregen het goede nieuws al in juli. Voor 48 vmbo'ers gloort nog hoop. Zij krijgen in oktober nog een mogelijkheid schoolexamens te herkansen.

Van twintig leerlingen stond voor de zomer al vast dat zij er te slecht voor stonden; herkansingen boden voor hen geen uitkomst meer.

Einde aan zomer vol onzekerheden

''Voor veel leerlingen en ouders komt er een eind aan een zomer vol onzekerheden'', zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media). ''Ik hoop dat zij nu alsnog met trots naar hun behaalde resultaten kunnen kijken en met plezier verder kunnen met hun vervolgopleiding.''

De onregelmatigheden kwamen eind juni aan het licht. Naar hoe het zover heeft kunnen komen op de school, zijn meerdere onderzoeken ingesteld. De onderwijsinspectie kijkt onder meer naar het optreden van de bestuurders van de school. De Auditdienst Rijk kijkt op zijn beurt naar het handelen van de inspectie.

Door het wegvallen van hun diploma leken de leerlingen in eerste instantie ook in de knel te komen met hun vervolgopleiding, waarvoor velen zich al hadden aangemeld. Onderwijsinstellingen in de regio stelden zich echter coulant op, zodat zoveel mogelijk leerlingen toch kunnen beginnen aan hun vervolgopleiding.

Nog wel veel boosheid bij de leerlingen

Bij de eindexamenleerlingen is nog wel veel boosheid. Dat zei interim-bestuurder Jan Rijkers van VMBO Maastricht vrijdag na het bellen van leerlingen die hun diploma alsnog hebben gehaald.

''De boosheid is nog niet weg bij iedereen. Daar is meer voor nodig'', zei Rijkers bij de schoolpoort, waar geslaagde leerlingen vanaf 17.00 uur hun diploma kunnen ophalen.

 ''De gesprekken verliepen niet altijd vrolijk'', zei Rijkers. ''Er blijft boosheid en frustratie. We kunnen niet alle boosheid weghalen bij de leerlingen die zo lang op hun diploma moesten wachten.'' Als pleister op de wonde organiseert de school later dit jaar een feestje voor de geslaagden.

Rijkers benadrukte dat het vmbo-diploma volwaardig is.