Voor bedreiging van burgemeester Frank van der Meijden van de Brabantse gemeente Laarbeek is vrijdag tegen een Syrische jongeman twee weken jeugddetentie en jeugd-tbs geëist.

De achttienjarige man bedreigde de burgemeester eind vorig jaar met de dood tijdens een ontmoeting op het gemeentehuis in Beek en Donk.

Het gesprek met de burgemeester vond plaats omdat de man een week eerder boos was geworden toen hij op het gemeentehuis om een huis kwam vragen. Hij gooide onder andere een vaas kapot. De burgemeester wilde hem de week erna een locatieverbod uitreiken, waarna de man wederom agressief werd.

Een aanwezige politieagent wist te voorkomen dat de situatie escaleerde en arresteerde de man. De burgemeester verklaarde in zijn aangifte dat hij echt bang was.

Burgemeester van meerdere kanten bedreigd

Volgens deskundigen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en kampt hij onder andere met een trauma door oorlog en vlucht. Zijn advocaat vroeg om ambulante behandeling. De rechtbank in Den Bosch doet op 14 september uitspraak.

Deze week werd bekend dat de burgemeester van Laarbeek van meerdere kanten wordt bedreigd. Er zijn daarom diverse maatregelen getroffen, zoals beveiliging bij zijn huis. Over de aard en herkomst van de andere dreigementen doet de gemeente geen mededelingen.

Van der Meijden (CDA) is sinds 2016 burgemeester van Laarbeek.