Een 48-jarige man uit Winschoten die vorig jaar in februari via Facebook opriep minister-president Mark Rutte "op te hangen" of "dood te schieten", is veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur.

De politierechter wilde voorkomen dat de man opnieuw dergelijke "schofterige" berichten plaatst en legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.

Op de openbare pagina van de politieke partij VVD schreef de Winschoter onder meer: "Rutte hang je op vieze vuile flikker en doodschieten die vent".

De officier van justitie vond de teksten niet alleen bedreigend maar ook opruiend en had zestig uur werkstraf en één maand voorwaardelijke celstraf geëist.

De rechter tilde er zwaar aan dat de man uit Winschoten niet verscheen. De zaak werd in januari nog uitgesteld, omdat de gedaagde zich kort voor zitting ziek meldde. Volgens de rechter neemt hij zijn verantwoordelijkheid niet en vond hij zijn aanhouding destijds kinderachtig. Om die reden verlengde de rechter het voorwaardelijke deel van de straf.

Eerder deze week werd een 26-jarige man uit Apeldoorn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 120 dagen voor het bedreigen van landelijke politici, onder wie Rutte.

De man stuurde tussen augustus en oktober vorig jaar e-mails met bedreigende teksten naar onder anderen Rutte en Tweede Kamerleden. Hij bedreigde hen onder meer met de dood en met het plegen van een aanslag op hen.