Twee militairen die stellen dat ze zijn misbruikt en mishandeld tijdens een ontgroening op hun kazerne in Schaarsbergen, hebben 200.000 euro gekregen van Defensie. 

Bronnen bevestigen het bedrag na berichtgeving door diverse media. Defensie weigert in te gaan op bedragen. Het ministerie spreekt niet van een schadevergoeding, maar van een 'vaststellingsovereenkomst' met de twee.

Militairen die van aanranding en vernedering zijn beticht, deden op hun beurt aangifte van smaad en laster tegen de vermeende slachtoffers.

Drie militairen van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, bij Arnhem, brachten hun verhaal eind vorig jaar via de Volkskrant naar buiten. Het Openbaar Ministerie startte een strafrechtelijk onderzoek. Of het OM vervolging instelt, is nog niet besloten.

'Dit is geen zwijgcontract'

Het ministerie bevestigt dat twee van de drie een overeenkomst wilden sluiten. Ze zien onder meer af van verdere ondersteuning door Defensie. "Laat duidelijk zijn dat dit geen ‘zwijgcontract’ is, maar een overeenkomst waarin een aantal van de gemaakte afspraken zijn vastgelegd."