Een spionagewinkel aan de Moezelhavenweg in Amsterdam is door burgemeester Femke Halsema per direct gesloten voor onbepaalde tijd. Bij de winkel vond dinsdag een liquidatiepoging plaats.

Het doelwit van de liquidatiepoging, een medewerker van de winkel, raakte zwaargewond.

In de winkel wordt onder meer afluisterapparatuur verkocht. Volgens de gemeente moet worden voorkomen dat de winkel "een rol kan blijven spelen bij het faciliteren van criminele activiteiten die de openbare orde aantasten''.

"Door het geweldsincident is het woon- en leefklimaat ernstig aangetast en de openbare orde ernstig verstoord", zo valt te lezen in de verklaring van de gemeente.

Geweer weigerde waarschijnlijk

De politie gaat ervan uit dat iemand heeft geprobeerd de medewerker dood te schieten. Waarschijnlijk weigerde het geweer, waarna het slachtoffer werd mishandeld met het geweer.

De dader ging er daarna vandoor in een grijze Audi Q5. Die vluchtauto is inmiddels gevonden en door de politie in beslag genomen. De politie kwam de Audi op het spoor met behulp van een Burgernet-melding. De wagen wordt onderzocht, er is nog niemand aangehouden. 

Het 31-jarige slachtoffer uit Alkmaar ligt nog steeds in het ziekenhuis en is herstellende van zijn zware verwondingen.