Supporters van FC Utrecht zijn ondanks de aangekondigde staking van de politie zaterdag toch 'gewoon' welkom bij Fortuna Sittard, maar alleen met de bus. Uit protest tegen het uitblijven van een goede cao zetten de politiebonden geen politie in bij het duel. 

De fans die de competitiewedstrijd in Limburg willen bijwonen, moeten met een buscombi naar Sittard toe. De 150 aanhangers van Utrecht die met de auto zouden gaan, krijgen hun geld terug en hebben de mogelijkheid om alsnog met de bus te reizen.

De politiebonden, die zich hard maken voor een betere cao, hebben agenten opgeroepen zich zaterdag niet te laten zien rond het Fortuna-stadion. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen liet woensdag weten dat de wedstrijd desondanks toch kan doorgaan. Fortuna Sittard moet wel extra maatregelen nemen, zoals uitbreiding van het aantal beveiligingsmensen en het plaatsen van extra hekken.

''Voor ons is het belangrijk dat de FC Utrecht-supporters op een veilige manier de wedstrijd kunnen bezoeken'', zegt operationeel directeur Paulo Steverink van de club. ''De enige mogelijkheid om deze wedstrijd veilig te laten plaatsvinden, voor én in aanwezigheid van onze supporters, was door te reizen middels een buscombi.''

Vijf agenten raakten tijdens Fortuna Sittard-PSV gewond

De politiebonden hebben de wedstrijd in Sittard als doelwit voor hun protest uitgekozen, omdat op 18 augustus vijf agenten gewond raakten bij de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en PSV.

Rondom dat duel werden agenten bekogeld met stenen en bouwmateriaal. Volgens de politiebonden ging het om rondzwervend bouwafval en hebben de gemeente en de beheerder van het stadion niets gedaan om de situatie te verbeteren.

De enige maatregel die volgens de politiebonden is genomen is het verhogen van het aantal agenten naar 150. De bonden zien dat als de makkelijkste oplossing, namelijk het afwentelen van het risico op de agenten en ME'ers.

Politiebonden vinden dat er te weinig capaciteit is

De politiebonden voeren al wekenlang cao-acties, omdat ze vinden dat er te weinig capaciteit is om alle taken goed uit te kunnen voeren. 

Agenten schrijven minder bekeuringen uit, begeleiden deurwaarders niet meer en willen sommige binnensteden 'afsluiten'. Rond het Champions League-duel tussen PSV en het Wit-Russische BATE Borisov werd dat al in Eindhoven gedaan.