Negen militairen die door drie oud-collega's worden beschuldigd van mishandeling, misbruik en verkrachting doen aangifte wegens smaad, laster en het doen van valse aangifte. 

Advocaat Michael Ruperti bevestigt de aangifte naar aanleiding van een bericht in het AD. De verhalen die de ex-militairen vorig jaar november in de Volkskrant vertelden zijn volgens de advocaat verzonnen. 

Drie militairen van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade zeggen dat ze in 2013 structureel werden mishandeld en vernederd op de basis in Schaarsbergen. Een van hen zegt meerdere malen anaal te zijn verkracht. De aantijgingen leidden tot veel ophef binnen en buiten de krijgsmacht.

Ruperti zegt dat de verhalen voor veel schade hebben gezorgd bij de negen militairen. Hoewel hun namen niet zijn genoemd, wist iedereen binnen Defensie snel om wie het ging, volgens Ruperti. Er zijn namelijk niet veel mortiergroepen in Nederland. 

Zaak maakt volgens advocaat goede kans

De advocaat denkt dat de zaak een goede kans maakt, omdat het bewijs rammelt in de zaak die de drie mannen hebben aangespannen. Veel getuigenissen komen volgens Ruperti niet overeen met bewijs dat is gevonden.

Hij stelt dat de marechaussee een filmpje heeft gevonden van de vermeende aanranding. Daarop zou te zien zijn dat de drie staan te lachen en zelf hun billen uit elkaar trekken en uitdagen. 

Nadat de verhalen naar buiten waren gekomen, is de marechaussee een groot onderzoek gestart. Het Openbaar Ministerie moet nog bepalen of de negen mannen worden vervolgd voor de mishandeling.

Eerder al klacht ingediend tegen staatssecretaris

Drie van deze militairen dienden eerder al een klacht in tegen staatssecretaris Barbara Visser (Defensie). Zij zou volgens hen te snel hebben gekozen voor de kant van de militairen die mishandeld zouden zijn.

Ruperti zei destijds dat nog niets bewezen is en dat Visser daarom neutraal moet blijven. Ook de minister van Defensie was geschokt door de verhalen en zei dat er verandering moest komen. 

De advocaat wil de Kamerleden uitnodigen die het hebben opgenomen voor de drie oud-militairen. ''Dit dossier van de marechaussee geeft namelijk een heel ander beeld dan de vermeende slachtoffers destijds naar buiten hebben gebracht.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!