De advocaat van de in Nederland opgegroeide Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) kan niks meer doen om de uitzetting van het tweetal te voorkomen. Een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens blijkt geen optie.

Advocaat Flip Schüller heeft dit woensdagavond bekendgemaakt in de uitzending van het NOS Jeugdjournaal, waarin de kinderen lieten weten ''heel erg verdrietig en boos" te zijn over hun vertrek.

''Ik heb sinds vrijdag goed uitgezocht of er nog mogelijkheden zijn om bij een nog hogere, internationale rechter door te gaan. En helaas kan dat niet. We kunnen de uitzetting niet voorkomen", aldus Schüller.

Afgelopen vrijdag oordeelde de Raad van State dat de beide kinderen terug moeten naar hun geboorteland, waar hun moeder vorig jaar al naar is uitgezet. Uiterlijk 8 september moeten Lili en Howick terug.

Dit is waarom Lili en Howick uitgezet mogen worden
77
Dit is waarom Lili en Howick uitgezet mogen worden

Kinderen belanden waarschijnlijk in weeshuis

Howick spreekt over een "angstaanjagende periode". "We spreken de taal niet, we hebben er geen familie en vrienden." Nadat de kinderen zijn uitgezet, komen ze waarschijnlijk terecht in een weeshuis. Hun moeder is te kleinbehuisd om de twee op te vangen, vertelde de jongen.

Alleen staatssecretaris Mark Harbers van Immigratie kan de uitzetting voorkomen, maar hij zei woensdag dat ''het niet voor de hand ligt dat we tot een ander oordeel komen". 

Hierom krijgen Lili en Howick uit Armenië geen kinderpardon
155
Hierom krijgen Lili en Howick uit Armenië geen kinderpardon

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!