De politie wil maandagochtend tijdens de spits reizigers bij station Utrecht Centraal hinderen. De agenten gaan maandag in een linie bij het treinstation staan. Reizigers kunnen dan alleen via openingen in de linie naar binnen en buiten en moeten dan ook rekening houden met vertraging. 

De linie wordt gevormd tussen 7.00 en 10.00 uur. De gemeente Utrecht zegt echter afspraken te hebben gemaakt met de politiebonden en verwacht geen hinder voor het publiek.

De politiebonden voeren al wekenlang cao-acties, omdat ze vinden dat er te weinig capaciteit is om alle taken goed uit te kunnen voeren. Zo schrijven ze minder bekeuringen uit, begeleiden ze deurwaarders niet meer en willen ze enkele binnensteden 'afsluiten'.

De keuze voor Utrecht Centraal moet volgens de politiebond worden gezien als een statement voor alle stations van Nederland. Andere steden komen volgens hen ook aan de beurt.

Volgens de bonden voelt de gemiddelde burger zich veilig op Utrecht Centraal, maar is er forse politie-inzet nodig om dit te bereiken.

Geen politie bij vragenuurtje Tweede Kamer

Dinsdag is er geen politie bij het eerste vragenuurtje na het reces in de Tweede Kamer. Dat betekent ook dat er geen persoonsbeveiliging aanwezig is in het gebouw.

Kamervoorzitter Khadija Arib laat weten dat de actie geen gevolgen zal hebben voor de vergadering. ''De Kamervergaderingen zijn een groot goed, de vergadering gaat gewoon door", aldus Arib. In de ochtend zal de politie folders uitdelen in het centrum van Den Haag.

De afgelopen tijd schroefde de politie al het uitdelen van bekeuringen terug, vergezelde ze geen deurwaarders meer en controleerde ze minder flitspalen. Ook hebben de bonden de voorlichtingsdesks van de politie opgeroepen hun werkzaamheden te verminderen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!