De man die dinsdag in Den Haag werd opgepakt op verdenking van het dreigen met een aanslag op Geert Wilders, wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal dan besluiten of hij langer in voorarrest blijft, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

De 26-jarige man had een filmpje op Facebook gezet waarin hij zou hebben gezegd dat hij in Den Haag was om een aanslag te plegen op de PVV-leider of het gebouw van de Tweede Kamer. De reden daarvoor was de cartoonwedstrijd die Wilders in november wil organiseren over de profeet Mohammed.

De man zit sinds zijn aanhouding in volledige beperking en wordt verhoord. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Politie en OM doen verder geen mededelingen over het onderzoek.

De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet geen bezwaren rondom de veiligheid van de geplande cartoonwedstrijd, te meer omdat de wedstrijd gehouden zal worden in een streng beveiligde ruimte. Of er met de arrestatie van de verdachte nu wel extra veiligheidsmaatregelen worden genomen, kan een woordvoerder van de NCTV niet zeggen.

Grapperhaus legt uit waarom hij bedreigingen tegen Wilders serieus neemt
35
Grapperhaus legt uit waarom hij bedreigingen tegen Wilders serieus neemt

Cartoonwedstrijd veroorzaakt veel onrust in Pakistan

In Pakistan leidt de cartoonwedstrijd tot veel onrust. Woensdag lopen volgens The Guardian honderden islamisten in Pakistan mee in een protestmars tegen de wedstrijd. De demonstranten willen dat de nieuwe regering de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbreekt.

Premier Mark Rutte zei vorige week de plannen van Wilders niet respectvol te vinden, maar dat hij wel het recht heeft zo'n wedstrijd te organiseren. "Het doel is provoceren, niet een debat voeren over de islam", zei Rutte. "Wilders is een provocerend politicus. Dat mag".