Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of een man uit Lingewaard (Gelderland) zich schuldig heeft gemaakt aan het voorbereiden van een geweldsmisdrijf "met terroristisch oogmerk" gericht tegen moslims. 

De 43-jarige verdachte zit al sinds 23 mei vast, maar zijn aanhouding werd woensdag pas bekendgemaakt door justitie. Hij moet vrijdag voor de rechter in Zutphen verschijnen.

De man zit sinds mei in voorlopige hechtenis, daar kan voor worden gekozen wanneer dat nodig is voor het politieonderzoek of als er kans bestaat op vluchtgevaar. Een woordvoerder van het OM laat weten dat het vaker gebeurt dat een aanhouding pas wordt bekendmaakt als er een zitting is gepland.

Het OM is het onderzoek gestart toen de informatie binnenkwam dat de man geweld tegen moslims gerechtvaardigd vond "en handelingen zou verrichten om daartoe over te gaan".

"Ook was er informatie dat hij mogelijk over een hoeveelheid explosieven kon beschikken." De woning van de man is doorzocht en hierbij is een groot aantal kogelpatronen in beslag genomen. Justitie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de man daadwerkelijk een concreet plan voor een aanslag had.

Er is onderzoek gedaan naar de "feiten en de psychische gesteldheid van de man". De stand van zaken in deze onderzoeken wordt op de pro-formazitting van 7 september besproken.