Een docent en een student van de Fontys Hogeschool hebben een carnavalslied gecomponeerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Het is voor zover bekend de eerste maal dat dit ooit is gedaan.

Een computer heeft zichzelf op basis van duizend andere carnavalsliedjes en Duitse schlagers de stijl van een carnavalsnummer 'aangeleerd'.

Uit de informatie van die duizend nummers heeft het kunstmatige intelligentie-programma een aantal patronen op het gebied van ritme, melodie, bas en accoorden gededuceerd. Op basis van deze informatie heeft de computer een melodie gecomponeerd waar de bekende Limburgse zanger Frans Pollux een tekst op heeft geschreven.

De twee initiatiefnemers van het project, Roy Lenders en Tom Cornet, hebben het lied vervolgens ingestuurd voor de voorronde van de jaarlijkse Jocus Leedjesaovend, een groot songfestival dat elk najaar in Venlo plaatsvindt.

Twee initiatiefnemers gaan volgend jaar nieuwe poging wagen

Het nummer Schöddele werd door de jury niet herkend als een lied dat door een AI-programma was bedacht, maar haalde ook niet de finale.

Toch laat het Limburgse tweetal zich niet uit het veld slaan. Zij hebben zich voorgenomen het algoritme te verbeteren en volgend jaar een nieuwe poging te wagen. Zij hebben het lied wel op YouTube geplaatst.