De politie in Den Haag heeft dinsdag een 26-jarige man aangehouden. Reden voor de aanhouding is een video op Facebook, waarin de man een aanslag op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV of op het Tweede Kamergebouw lijkt aan te kondigen.

Het bestaan van de video werd maandag bij de politie gemeld. Op dinsdagochtend werd de verdachte ingerekend op het Centraal Station in Den Haag.

De politie schrijft dat de man in volledige beperkingen zit en momenteel verhoord wordt. Zijn exacte identiteit is nog niet bekend.

De driehoek in Den Haag - burgemeester, politie en justitie - is bijeengekomen om het incident te bespreken vanwege de ernst van de dreiging, aldus de politie.

PVV-leider Wilders kreeg dinsdagochtend van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) te horen ''dat een man op Facebook in een filmpje zou hebben gezegd dat hij in Nederland is gearriveerd met het doel mij te vermoorden'', zegt Wilders op Twitter

Wilders is al maanden bezig met het organiseren van een tekenwedstrijd met als onderwerp de islamitische profeet Mohammed in het gebouw van de Tweede Kamer. 

"Gelukkig is hij opgepakt", zegt Wilders. "Het is waanzin dat dit gebeurt naar aanleiding van een tekenwedstrijd en dat het doodsbedreigingen regent."

De cartoonwedstrijd moet naar verluidt in november plaatsvinden in een afgesloten deel van de Tweede Kamer. De PVV-leider zegt dat hij al honderden inzendingen heeft ontvangen.

Rutte noemt wedstrijd 'niet respectvol'

Eerder deze maand heeft Pakistan de afgezant van Nederland op het matje geroepen omdat het boos is over cartoonwedstrijd. Het land spreekt van een ''moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen". Ook andere landen hebben aangegeven niet blij te zijn met de wedstrijd van Wilders.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zal Pakistan en andere landen duidelijk maken dat de Nederlandse regering niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd.Premier Mark Rutte noemde de cartoonwedstrijd van Wilders eind vorige week "niet respectvol", maar zei tegelijkertijd achter de vrijheid van meningsuiting te staan.

Wilders wordt vaak bedreigd. Hij leeft al vele jaren met strenge beveiliging. De afgelopen weken alleen al ontving hij enkele honderden doodsbedreigingen. Maandag werd bekend dat landelijke politici steeds vaker bedreigd worden. Een speciale politie-eenheid ontving vorig jaar 331 meldingen, bijna honderd meer dan in 2016.

Het is in de islam niet toegestaan Mohammed af te beelden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!