Het kabinet heeft geen aanwijzingen gevonden dat er in de jaren vijftig naast Amsterdam gemeenten waren die bijhielden of sollicitanten homoseksueel waren.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet kondigde vorig jaar een groot onderzoek aan naar dit onderwerp. Alle 25 grote en middelgrote gemeenten die hebben gereageerd op vragen hierover van het ministerie, lieten weten nooit dat soort lijsten te hebben bijgehouden.

Ollongren heeft een onafhankelijk vervolgonderzoek aangekondigd naar de vraag in welke mate overheden als werkgever onderscheid maakten op grond van homoseksuele geaardheid. De resultaten van dit onderzoek verwacht de bewindsvrouw medio 2019.

Onderzoek volgde op vondsten in het Stadsarchief

Het landelijk onderzoek werd ingesteld na onthullingen in het Stadsarchief Amsterdam dat in de hoofdstad tussen 1950 en 1958 dat soort lijsten werd bijgehouden. Een 'Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel' deed onderzoek naar de seksuele voorkeur van mensen die solliciteerden bij de gemeente Amsterdam.

Als sollicitanten homoseksueel waren, kwamen zij op een zwarte lijst te staan en mochten ze nooit worden aangenomen als ambtenaar. De lijsten die in het Stadsarchief zijn gevonden, bevatten namen en achtergronden van ruim vijftienhonderd mensen.

15 procent sollicitanten afgewezen vanwege geaardheid

Van deze groep werd 15 procent afgewezen vanwege de geaardheid of slechts het vermoeden van homoseksualiteit. Ook als een sollicitant homoseksuele vrienden had, kon dat al reden zijn voor een afwijzing.

De gemeente Amsterdam noemde de lijsten na de onthulling eind 2017 "schokkend en onacceptabel".  Homobelangenorganisatie COC heeft aangedrongen op een vervolgonderzoek waaruit moet blijken of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!