De storing die het vliegverkeer op Schiphol sinds maandagochtend verstoorde, is verholpen. Alle vluchten vertrekken en arriveren weer volgens schema, aldus de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). 

Sinds maandag deden zich problemen voor in de backup-systemen van de communicatie van de verkeerstoren.

De oorzaak was een breuk in een kabel buiten het gebouw van de luchtverkeersleiding. Het duurde ruim een dag voordat de problemen volledig waren verholpen. Volgens LVNL was de kabelbreuk "veroorzaakt door een externe partij".

Maandag liepen zeker honderd uitgaande vluchten vertraging op. Ook tientallen inkomende vluchten arriveerden later op de Amsterdamse luchthaven. Dinsdag trof de storing alleen nog inkomende vluchten.

Geen link met de grote storing eerder deze maand

Op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat de huidige storing iets te maken heeft met de storing op 15 augustus, aldus de LVNL. Toen lag het vliegverkeer ongeveer een uur plat.

Het communicatiesysteem lag er destijds uit en de verkeersleiders vielen terug op het back-upsysteem waar sinds maandag problemen mee waren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!