Het verbod op motorclub Bandidos heeft effect. Officier van justitie Toine van de Ven heeft dat dinsdag gezegd in het hoger beroep van de Bandidos tegen het verbod.

Na het verbod dat de rechtbank in Utrecht vorig jaar oplegde, zijn er weliswaar nog geweldsincidenten geweest, maar het aantal en de ernst daarvan zijn minder dan voorheen.

Volgens de officier van justitie is er minder geweld gepleegd door Bandidos in clubkleding en voor zover bekend zijn er ook geen confrontaties geweest met andere motorclubs. "De voorzichtige conclusie is dat het verbod werkt", aldus Van de Ven.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het gerechtshof in Arnhem het verbod handhaaft zodat de politie in de toekomst kan optreden als de motorclubactiviteiten worden voortgezet.

De rechter oordeelde in december dat er een verbod moest komen op de motorclub. De rechter vond toen dat de vereniging een gevaar voor de openbare orde vormde en dat rechtvaardigde een civielrechtelijk verbod.

OM zag club als 'outlaw motorcycle gang'

De prodecure die het OM startte tegen de Bandidos begon in 2016. Het OM zag de club als een zogeheten 'outlaw motorcycle gang' (OMG), wat inhoudt dat de organisatie structureel criminaliteit faciliteert, zoals handel in verdovende middelen, wapenbezit, intimidatie en afpersing.

Bandidos Motorcycle Club is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters (afdelingen) in verschillende steden, zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. 

In het hoger beroep benadrukten de Bandidos dat de Nederlandse afdeling ten onrechte is afgerekend op geweld dat is gepleegd door leden in het buitenland. Bovendien worden ook Nederlandse chapters getroffen waarvan geen geweldsincidenten bekend zijn.

Volgens advocaat Marnix van der Werf opereren alle afdelingen onafhankelijk van elkaar en gaat het OM onterecht uit van een strak geleide en hiërarchische vereniging.

Eerste verbod op motorclub in Nederland

Het was voor het eerst dat een motorclub in Nederland werd verboden. In juni werd ook Satudarah verboden. Eerder werden pogingen gedaan om de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte in 2009. Het OM werkt nu aan een nieuwe zaak tegen de Hells Angels.

Het gerechtshof in Arnhem wil uiterlijk op 13 november beslissen of de Bandidos verboden blijven.

Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?
74
Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?