Een 26-jarige man uit Apeldoorn is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 120 dagen voor het bedreigen van landelijke politici, waaronder premier Mark Rutte. 

De man stuurde tussen augustus en oktober vorig jaar e-mails met bedreigende teksten naar onder anderen Rutte en Tweede Kamerleden. Hij bedreigde hen onder meer met de dood en met het plegen van een aanslag op hen.

De man is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens een deskundige heeft hij psychische problemen. De rechtbank heeft daar rekening mee gehouden bij de opgelegde straf. "De rechtbank vindt bedreiging met een terroristisch misdrijf niet bewezen", laat de rechtbank daarnaast weten. 

Zo moet de man zich tijdens de drie jaar proeftijd aan een aantal voorwaarden houden, zoals meewerken aan een klinische behandeling en daarna ambulante behandeling. Verder moet hij naar een instelling voor begeleid wonen. 

In verhoren heeft de man spijt betuigd voor zijn daden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!