Het is nog niet bekend wanneer Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, door Spanje wordt uitgeleverd aan Nederland. De man werd zondag aangehouden in de Spaanse regio Castellterçol.

Dit laat het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg maandag weten aan NU.nl. B. kon zondagmiddag worden opgepakt na een tip van een Nederlander die, voordat bekend werd waar de man van verdacht werd, met hem had gesproken.

In totaal zijn na de bekendmaking van de identiteit van B., vorige week woensdag, 1.500 tips binnengekomen. "Hier zat de gouden tip tussen", aldus de politie tijdens een persconferentie maandag. 

"De focus ligt nu op de verdachte zo snel mogelijk in Nederland krijgen", aldus de politie. Het informatienummer van de politie blijft geopend voor mensen die tips hebben over het verleden van de verdachte. 

De Spaanse politie heeft maandag beelden verspreid van de aanhouding van B.. Volgens de beschrijving bij de video heeft de man zich schuilgehouden op een berg. In een verklaring op de website van de politie in Spanje staat dat B. spullen bij zich had waarmee hij het in de wildernis kon overleven.

"We hebben bijvoorbeeld gedroogd voedsel, batterijen en een boek over eetbare planten gevonden."

B. zit vast in Spaanse cel

B. zit momenteel vast in een Spaanse cel in afwachting van zijn uitlevering. In een gesprek met NPO Radio 1 zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat B. nog geen advocaat heeft.

De 55-jarige B. is maandag voorgeleid en verhoord. Zijn uitlevering zou de komende dagen al plaats kunnen vinden. 

Het is onduidelijk of en wat B. tijdens het verhoor heeft gezegd. "We geven daar nooit informatie over", aldus een woordvoerder van de Catalaanse rechtbank.

De Telegraaf kreeg afgelopen zaterdag de tip binnen dat de verdachte zich in Spanje zou bevinden. Om het politieonderzoek niet te frustreren, moest de krant het nieuws enige tijd stilhouden.

Verdachte werd na vondst Verstappen al staande gehouden

B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Verstappen in 1998. De agenten kwamen hem op het spoor nadat familieleden hem eerder dit jaar als 'vermist' opgaven. In het kader van het onderzoek naar zijn vermissing werden kledingstukken van de man onderzocht op DNA, wat overeenkwam met het genetisch materiaal op de kleding van Verstappen. 

De man werd kort na de dood van Verstappen staande gehouden in de buurt van de vindplaats van het lichaam. Hij zei toen dat hij een nachtelijke fietstocht aan het maken was om brieven te bezorgen. Zijn naam bleef in het dossier staan, waardoor onderzoekers hem in 2018 weer op het spoor konden komen. 

B. zou in 1985 twee jaar proeftijd opgelegd hebben gekregen vanwege ontucht met twee tienjarige jongens. Hij zou zijn daden hebben bekend tijdens een verhoor. De zaak werd echter uiteindelijk geseponeerd.


Nu Jos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, zondagavond 26 augustus is aangehouden in Spanje, is het voor ons niet langer van belang zijn volledige naam en foto op te nemen in onze berichtgeving.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!